Escrito por

Zaken op de voorkant! Feest op de achterkant! – Een Matje

Zaken op de voorkant! Feest op de achterkant!

Een matje is over het algemeen een kapsel met een korte pony in combinatie met kort haar boven op het hoofd en aan de zijkanten. Het haar is in de nek altijd erg lang – minstens op schouderlengte of langer. Het matje kapsel is een modieuze mannen kapsel.

In de jaren zeventig en tachtig was dit kapsel bekend als de “Camero mullet,” “Ape drape,” “Hockey hair,” “Schlong (short+long)” and “Sfelbie (SFLB – short front, long back).  In de jaren tachtig werd het matje kapsel vaak gecombineerd met een permanent.

Matjes waren erg populair bij sterren, zoals Andre Agassi, David Bowey, George Michael en Duran Duran. Ook sportfans en professionele voetbalspelers en (ijs)hockeyspelers hadden een voorkeur voor een matje kapsel.

Tegenwoordig is deze haarstijl nog steeds geliefd. Vrouwelijke matjes  zijn ook op dit moment erg modieus.

Het matje kapsel is een internationale bekende kapsel. Hieronder vind je de verschillende wereldwijde matjes.

  • Denemarken: Bundesliga-hår = Bundesliga haar, Deense mensen geloven dat alle voetballers uit de Bundesliga en hun fans deze haar stijl dragen.
  • Noorwegen: Hockeysveis = ijshockey kapsel.
  • Zweden: Hockeyfrilla = ijshockey kapsel.
  • Duitsland: Vokuhilla = “vorne kurz, hinten lang” wat betekent voor kort en achter lang.
  • England: Mullet = Een kapsel, waarvan de zijkanten en de de bovenkant van het haar aanzienlijk korter geknipt zijn dan het haar in de nek.
  • Amerika: Nebraska neckwarmer of Kentucky waterfall.

  • Frankriijk: Nuque longue = lang nek hair of “coiffure de footballeur allemand.”

Een moderne versie van het matje is de zogenaamde “C-Cut“. “C” omdat het haar aan de zijkanten in een C-vorm is geschoren, in combinatie met kort haar voor en in de nek lang haar. Het enige verschil met een matje is dat de C-Cut veel korter is dan het klassieke matje en dat het erg populair is bij Techno Freaks en Ravers.

Mensen zeggen dat een man met een matje kapsel leeft in het verleden net als zijn kapsel. Klik hier om verder te lezen hierover.