Kapsels Jaren 50

De jaren 50 waren de jaren vlak na de tweede wereld oorlog.  Het was een tijd van herbouwen en veranderingen. Ook dat gebeurde met de kapsels in dit tijdperk. We kunnen er allemaal mee eens zijn dat de kapsels van de jaren 50 heel apart waren.

Kunt u zich de kapsels van Elvis Presley en Marilyn Monroe nog voor ogen brengen? Zij waren twee van de iconen uit de jaren 50.

Kapsels voor mannen
De meeste mannen gingen voor een leger kapsel. Aan de bovenkant is het haar kort. Aan de zijkanten en de achterkant is het plat geschoren.

De avontuurlijke mannen gingen meer voor de “pompadour” of de “ducktail”. Voor deze kapsels moet het haar nog net lang genoeg zijn om achterover te kunnen kammen.

De “pompadour” was het kapsel van Elvis Presley. Er werd pomade in het haar gezet. Aan de zijkanten werd het haar strak naar achter gekamd. Aan de voorkant werd er een opwaardse boog gemaakt, alvorens het haar naar achter werd gekamd. En nog voordat de pomade was gedroogd werden een paar slierten haar naar voren getrokken over de voorhoofd.

De “ducktail” was ook een bekende. Het haar werd met behulp van gel op zijn plaats gehouden. Aan de voorkant werd het gewoon naar achteren gekamd, maar niet te strak. Het moet in een boog naar achteren gaan. De zijkanten werden ook naar achteren gekamd. Aan de achterkant komt al het haar samen. Het lijkt dan op de staart van een eend, vandaar de benaming “ducktail”.

Deze twee kapsels waren de trendsetters voor veel kapsels die mannen nu dragen. Kijk bijvoorbeeld naar Brad Pitt. Ook de “mohawk” heeft zijn roots in de jaren 50.

Kapsels voor vrouwen
Onder de vrouwen was golvend of krullend haar dé trend. De vrouwen die dit haar van nature hadden, hoefden dus niet veel te doen.

De populaire kapsels in de jaren 50 waren onder andere de “paardenstaart”, het “poedel haarmodel”, “pen krullen”, “gekrulde bobs” en “opsteekkapsels”.

Ondanks krullen en golven toen in waren, was de “ponytail”, oftewel paardenstaart een oplossing voor vrouwen met glad haar. Dit kapsel had weinig onderhoud nodig en werd gedragen door jongere vrouwen.

Om de paardenstaart wat op te fleuren werd het gebonden met een zijden lint.

Oudere vrouwen kozen voor de “poedel haarmodellen”. Het haar werd tussen de 2.5 en 5 centimeters geknipt en daarna gepermanent. Het haar werd dan alleen maar gekamd, er werd een beetje spray in gezet en de vrouw was klaar om uit huis te gaan.

“Pen krullen” was het kapsel dat vrouwen met glad haar kozen, want de vrouw van de jaren 50 deden echt van alles om te voorkomen dat de buitenwereld haar met glad haar zag. Medium-lang tot lang haar werd ’s avonds in rollers gezet, wanneer het haar nog nat was. Wanneer het ’s morgens gedroogd en ontrold was, hadden de vrouwen mooie krullen, die bijna natuurlijk leken. Bovenop het hoofd werd het haar wel glad gehouden. Dit kapsel ging vaak gepaard met een pony.

Voor de “gekrulde bobs” werd het haar tot schouder lengte geknipt of iets korter. Aan het uiteinde van het haar werden grote rollers gezet. Zo werd het haar aan het uiteinde naar binnen of naar buiten gekruld. Ook de manen werden in rollers gezet.

De “opsteekkapsels” waren formele kapsels. Het haar werd door spelden en andere haar accessoires omhoog gehouden in een bol. Eén van de makkelijkste “opsteekkapsels” kan gemaakt worden door het haar in een paardenstaart te kammen, het daarna te rollen tot een bol en vastzetten met wat spelden.

De vrouwen van de jaren 50 hebben ook bekende vrouwen van deze tijd geinspireerd. Het kapsel  van Katy Perry is bijvoorbeeld door dit tijdperk geinspireerd en “up-dos” zijn nog altijd even elegant als toen.

[youtube YyjI-iUOvco nolink]

Laatste artikelen:
Korte kapsels voor een rond gezicht
Leuke kapsels foto’s
Kapsels voor feesten

Images
Image 1
Image 2
Image 3

4.80 / 5
4.80 - 38 Votos
Compartir en: Twittericono twitter Facebookicono facebook Pinteresticono pinterest

También te puede interesar